Enkele schilder tips:

Hecht problemen bij het schilderen van messing.
Dat komt dat er geen chemische reactie plaatsvindt tussen het messing oppervlak en de verf.
Na drogen kan je het er bijna vanaf blazen!

Oorzaak?
Messing heeft net als aluminium de eigenschap te corroderen in aanraking met zuurstof. Er komt dan een dun laagje oxide op die de messing beschermt tegen verdere invloeden van buitenaf. Dit is alleen te zien wanneer je de messingplaat met een heel fijn schuurpapier zou poetsen, je ziet dan dat er een echte glans tevoorschijn komt en dat is dus de oorzaak.

Oplossing?
Om dit te voorkomen moet een zogenaamde Washprimer gebruikt worden. Helaas is dit wat moeilijker te verkrijgen, want de Europese richtlijnen bepalen dat sinds 2003 deze producten slechts door professionals gebruikt mag worden. Maar bij een (groot)handel voor autolakken kunnen ze u daar aan helpen. U moet dan Washprimer vragen met 4% fosforzuur erin. Dit product "bijt" dwars dor de oxide heen en geeft het gewenste resultaat! Dit is door meerdere merken in de handel gebracht en kost ergens tussen de 25 en 45 Euro/liter.

U zou kunnen kiezen voor Dupont, deze brengt het onder 635R(bus) en 636R(fles) op de markt, beide producten moet u kopen want de andere fles bevat de verdunner. Aanlengen moet u ongeveer 2 delen verdunner en 1 deel primer, want anders gaan de details verloren. Het is tenslotte een soort plamuur...

De firma Sikkens brengt ook een vergelijkbaar product onder de naam Washprimer CR. Het datablad is hier te vinden. Een iets milieu vriendelijke versie is Washprimer EMCF (datablad). De veiligheidsvoorschriften vindt u in dit (CR) en dit (EMCF) document.

Hoe te verwerken?
U moet de Washprimer aanbrengen met de airbrusch met ongeveer 2 a 3 bar druk. Zorg ervoor dat de Washprimer nat is als deze het oppervlak raakt, anders heeft het geen enkele zin... Dus niet al te veraf spuiten zoals bij weatheren.

De Washprimer droogt in enkele minuten op, en na ongeveer een half uur kunt u met bijvoorbeeld CIF de zaak reinigen met een afwasborstel. De spuitstof en losse bestanddelen komen los en het soms wat ruwe oppervlak wordt nu zeer glad! Ziet u nog oneffenheden kunt u die met onverdunde primer bij werken en na een halve dag schuren. Dit is het moment om te zien of het model werkelijk spuitklaar is! Nu pas komen onvolkomenheden aan het licht en bijwerken is een must!!! Pas als alles gedaan is kunt gaan spuiten...
Het model is na nogmaals afwassen nu klaar om te spuiten.

Gaat u lichte kleuren spuiten?
Spuit dan eerst voor met witte zijdeglans verf. (dun spuiten!!!) Ook op bijvoorbeeld een bordeaux of groene ondergrond werkt dit heel goed. Nadien kunt u als het wit nog nat is (afplakken hoeft maar één keer nu!) er met RAL 1021 overheen in hoogglans en na slechts twee lagen heeft u een prachtig dekkende lijn!
U voorkomt daarmee dikke randen en "haren". Spuit de deklaag altijd in hoogglans, dit is in verband met de water decals, deze geven alleen dan een goed luchtbelvrij resultaat. Bij modellen waar ook kunststof delen in voorkomen altijd spuiten met een verf die door plastic modelbouwers wordt gebruikt.

Gebruik nooit een Celluloselak, dit vreet uw model letterlijk op! Verdunnen kan u met de speciale synthetische harder/verdunner. Kies wel altijd en product waar een harder in zit, anders moet uw model een kleine week drogen! Dit product laat alkydhars verf bijna zo verwerken als cellulose lak, dus een soort wondermidde.

U zult niet de eerste zijn die het model ziet verschrompelen na spuitwerkzaamheden met een celluloselak. De kunststof is echter wel bestand tegen de Washprimer. Na die tijd alles met een SYNTHETISCHE vernis aflakken, anders lossen de decals en de synthetische laklaag op! U kan bij de handel waar u de Washprimer kocht ook meteen matpasta aanschaffen, een product dat u kan mengen met de vernis om de juiste matheid te bepalen! Verdunnen kan u met de speciale harder/verdunner van bijvoorbeeld MIPA. Kies wel altijd en product waar een harder in zit, anders moet uw model een kleine week drogen!

Kortom: Washprimer gebruiken. Alleen synthetische verf, verdunner en aflak gebruiken.  

Bijgewerkt op zondag 14 maart 2004 om 18:57:14