In de jaren 1948 en 1949 verscheen in 'de Modelbouwer' een serie artikelen waarin de bouw van een tiental verschillende NS goederenwagens in de schaal 1:32 werd beschreven. In 1987 en 1988 werd er opnieuw aandacht aan deze reeks geschonken met als doel het opnieuw leven inblazen van deze schaal.

Echter als vingeroefening ga ik als eerste een wagen uit 1892 nabouwen. Deze wagen in in het bezit van de MBS te Haaksbergen. Klik hier voor een verslag.

Het feit dat er weinig gepubliceerd wordt over deze komt door de goede wijze van marketing door LGB waardoor deze schaal populair is geworden. Wat echter veel mensen vergeten is dat LGB met zijn schaal van 1:22.5 en 45mm spoorwijde smalspoor is, terwijl 1:32 overeenkomt met het normaalspoor. Klik hier voor een overzicht van schalen en verhoudingen en andere interessante links..

Natuurlijk zullen er mensen zijn die alles zelf willen bouwen, maar de diverse producten die nu bijna kant en klaar in de handel verkrijgbaar zijn geven een model meer detail in minder tijd en met gebruikmaking van een minder uitgebreid machinepark. Bij het bouwen heb daarom gebruik gemaakt van producten van de firma Hegob te Solingen Duitsland.

In het hoofdstuk digitaal behandel ik de besturing van een modelbaan. Er zijn diverse typen.

Bijgewerkt op maandag 20 oktober 2003 om 13:27:00